Продовольча безпека: український складський і логістичний сектор народжується заново
Нерозумне розміщення 80% всієї логістичної та складської інфраструктури у Київській області показало, що будувати склади необхідно по всій країні.
Нерозумне розміщення 80% всієї логістичної та складської інфраструктури у Київській області показало, що будувати склади необхідно по всій країні.
Логістика не дуже відрізняється в мирний і воєнний час. «Якщо ми говоримо про основні продукти харчування, то зараз все йде за планом, товари привозять вчасно. Важливо забезпечити безпеку пунктів відправки, збору та транспортування», — каже Олександр Ісаченко, засновник CoreTeka та WareTeka (платформи для пошуку складів, залів та логістичних партнерів).
На думку Олександра Ісаченка, перша і найважливіша зміна, яка відбулася в українській логістиці після початку війни — це ліквідація «центру ваги».
Найбільший складський хаб в Україні, а це 70-80% усіх складських приміщень, знаходився в Київській області, де було зосереджено 1,8-2,2 млн кв.м приміщень. З початком війни великі підприємства, а потім середні та малі, змушені були перевозити залишки й товари на Західну Україну.
Величезний відтік відбувся у Львівську, Тернопільську, Івано-Франківську області та на Закарпаття, де такої кількості складських приміщень в принципі не було. Приміщень не вистачало на всіх, а ті, які були зайняті, були значно гіршими за своїх «попередників» за організацією простору та рівнем обслуговування. Компанії, які звикли до десятків тисяч квадратних метрів сучасних професійних складів, змушені були «тулитись» на тисячі, двох чи навіть п’яти тисячах квадратних метрів, часто на старих об’єктах із зовсім іншими принципами складської логістики. Все це суттєво змінило логістичні процеси, ланцюги постачання та операційні витрати.