All Retail
Опубліковано

АТБ, Ашан або Fozzy? Німецькі мережі Lidl і Aldi націлилися на Україну. Хто на виліт

Теги:
Aldi
Lidl
експансія
Фото:
delfi.lt

Дискаунтери Lidl і Aldi придивляються до українського ринку. У них є шанси?

Світова продуктова мережа дискаунтерів Lidl вивчає ринок України і призначила тут регіонального директора. Конкурент рітейлера — мережа дискаунтерів Aldi на початку осені зареєстрував в Україні торгову марку.

Що вони собою представляють і з ким будуть конкурувати?

Що сталося

Про інтерес Lidl до ринку України стало відомо з матеріалу німецького видання Lebensmittel Zeitung (LZ). У його розпорядженні опинилося внутрішнє лист Schwarz Group (власник Lidl). З нього випливає, що регіональним менеджером Lidl Україна призначений Адам Мищишин. Призначення підписано СЕО мережі дискаунтерів і директором із закупівель.

У компанії LZ підтвердили інформацію про призначення Мищишина, уточнивши, що Україна — потенційно цікавий ринок. Але відмовилися розкривати подробиці.

Це вже друга велика продуктова мережа, яка задумалася про бізнес в Україні. На початку вересня стало відомо, що німецька мережа Aldi зареєструвала тут свій торговий знак.

Lidl входить в Schwarz Group, яка також розвиває мережу гіпермаркетів Kaufland. Зараз мережа поєднує 11 550 магазинів в 30 країнах світу. Площа магазинів стартує від 600 кв.м. Виручка групи в 2020 році склала 125,3 млрд євро.

Aldi — скорочення від Albrecht Discount, фамільної продуктової мережі, яку після Другої світової війни розвивали два брата — старший Карл і молодший Тео Альбрехти. Пізніше вони розділили бізнес на дві компанії Aldi Nord і Aldi Süd. У 2018 році мережа налічувала 10 400 магазинів в 18 країнах світу. Її оборот становив 73 млрд євро.

Піонери ринку

Дискаунтери — це магазини з товарами за низькими цінами, які досягаються за рахунок скорочення витрат на всіх етапах шляху товару — від виробника до кінцевого споживача.

Lidl і Aldi — основоположники цього формату в продуктовому сегменті. Обидві мережі почали працювати після другої світової війни, коли у споживача в Німеччині на першому місці було виживання, а не красива упаковка, зручність і широкий асортимент.

Тоді магазини Aldi працювали без полиць і нагадували склади. Товари стояли в ящиках, на палетах, які формували ряди. Пізніше вони змінилися, але несуттєво. Колишньою залишилася модель — низька ціна за рахунок ефективної логістики, невеликого числа персоналу, економії на зовнішньому і внутрішньому дизайні і рекламі, жорстких умов з постачальниками, відсутність програми лояльності та ін.

Пізніше такий формат отримав назву жорсткий дискаунтер. Асортимент в торгових точках, як правило, становить близько 1500-2000 товарів, більше половини з яких — це private label (товари під власними марками).

У класичному дискаунт-форматі в Україні намагалися працювати мережі Thrash! Траш (Fozzy Group) і російська мережа Mere, яка не так давно зайшла в Україну, але вимушено закрила магазини через санкції РНБО.

Найбільша українська мережа АТБ (більше 1000 магазинів) до останнього часу також працювала в форматі дискаунтера, але з більш широким асортиментом — на їх полицях більше 3500 товарів.

В Ашан свій формат назвали «широкий дискаунтер».

Втім, за останні кілька років українські мережі почали трансформацію — Ашан ввів в асортимент товари в ціновому сегменті «середній» і «преміум» і запустив програму лояльності, в АТБ збільшили витрати на дизайн, почали відкривати «чорні» магазини, а згодом заявили про намір піти від формату "дискаунтер".

У магазинах Thrash! Траш компанії Fozzy Group (Сільпо, Фора), через чотири роки після запуску, в 2019 році, вирішили розширити асортимент з 1200 позицій до 3000 і поліпшили дизайн точок і обслуговування покупців.

Aldi та Lidl вже кілька років також інвестують у поліпшення дизайну і розширення асортименту, що нехарактерно для формату жорсткого дискаунтера.

Lidl ввів програму лояльності, почав продавати свіжу випічку і готову їжу з кавою на винос. Наприклад, в 2015 році Lidl заявляв, що планує витратити в Чехії на відкриття магазинів нового покоління 9 млрд крон ($ 421,64 млн).

Шанси Lidl і Aldi в Україні

Коли іноземні мережі почнуть працювати в нашій країні — невідомо, офіційних заяв про плани розвитку в Lidl і Aldi не робили. Реєстрація Aldi торгової марки ще не говорить про швидку появу, вважає СЕО дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігор Гугля.

"Так компанії страхуються, щоб хтось не зайняв їх ТМ в країнах, в яких вони імовірно будуть розвиватися, — говорить Гугля. — Ось з Lidl інша історія — призначення регіонального директора говорить про націленість на Україну". З досвіду сусідніх країн, від моменту появи інформації про інтерес до країни до відкриття першого магазину може пройти 5-10 років, допускає він.

Директор ІК Citadel Capital Дмитро Симовоник також передбачає, що ні Lidl, ні Aldi швидше за все в найближчому майбутньому не вийдуть на ринок України. "Є великі ризики — це можливість ескалації конфлікту на Донбасі, — каже Симовоник. — У майбутньому можливо вони це зроблять за рахунок покупки невеликого локального гравця, тим самим скоротивши час виходу".

"Велика частина магазинів Lidl — це окремі приміщення, — зазначає Гугля. — А в Україні висока бюрократія і непрозорість по виділенню земельних ділянок та отримання дозвільної документації на будівництво. До того ж, в Україні є сильні локальні гравці — це АТБ-маркет і Сільпо. Логічно, якщо мережа почне розвиватися в Україні шляхом поглинання ".

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або