Виручка та середній чек зростають, відвідуваність сповільнюється. Як блекаути та мобілізація впливають на ресторанний ринок
Середній чек закладів громадського харчування внаслідок підняття цін зріс до 148 грн, що на 13% більше у порівнянні з I півріччям 2023 року. Про це пише ресторанне медіа «Реве та стогне ресторатор» з посиланням на дослідження української компанії з автоматизації закладів Poster.
Виручка закладів громадського харчування за півроку показала зростання на 16% у порівнянні із тогорічним показником. У лютому-квітні відвідуваність закладів харчування зростала, поки не обвалилася у травні-червні. Однак загальна цифра півріччя виявилась позитивною: +2% у I півріччі 2024, ніж у такому ж періоді 2023 року.
«Окрім зростання цін, зростають і витрати закладів на комунальні платежі, зарплати персоналу й генерацію електрики. Генератори перегріваються, не витримуючи спеку, ламаються, бо закупити якісне обладнання мали можливість не всі. Частина підприємців дивиться в бік сонячних панелей, інші переобладнують кухні, щоб мати додаткову можливість готувати на газовому обладнанні чи дровах. Є й ті, хто йде до постачальників за напівготовими продуктами, які значно скорочують час приготування у закладі», — каже Родіон Єрошек, CEO та співзасновник системи автоматизації для закладів Poster.
Проте складні обставини, в яких вимушені працювати заклади зараз, не зупиняють ринок. У I півріччі 2024 року за ресторанними КВЕДами вже зареєструвалося 7617 ФОП та ТОВ, що на 3% більше, ніж за такий же період торік.
Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта – 8500 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України, які працювали протягом всього періоду дослідження.