All Retail
Опубліковано

Як змінився ресторанний ринок України у 2024 році — підсумки від Poster

Українська IT-компанія Poster, яка займається автоматизацією закладів громадського харчування і магазинів, провела дослідження українського ринку у 2024 році.

Дані цього розділу ґрунтуються на агрегованій неперсоналізованій статистиці даних продажів з Poster. У вибірці — 7000+ закладів всіх типів бізнесу, що працювали упродовж 2023-2024 рр.

Як змінилися показники по містах

Виручка закладів громадського харчування України у 2024 році зросла на 10% у порівнянні з 2023 роком, cередній чек — на 17% внаслідок збільшення цін. При цьому відвідуваність впала на 3%, серед причин падіння — економічна невизначеність та посилення мобілізації.

«Рік був неоднорідним. Перше півріччя 2024 року було більш успішне ніж друге рік до року. Наприклад, у другому півріччі 2024 року відвідуваність закладів впала на 7% у порівнянні із другим півріччям 2023 року. Але через те, що початок року показав себе непогано, маємо загальнорічне падіння лише в 3%», — зазначає Родіон Єрошек, CEO та співзасновник Poster.

Серед найбільших міст України найгіршу річну динаміку відвідуваності показало Дніпро. Там відвідуваність закладів впала на 5% у 2024 році у порівнянні із 2023. Краще ніж уторік ситуація виявилася у Харкові — зростання на 2%, Львові та Одесі — зростання на 1%. Негативну динаміку відчули в закладах Києва та Вінниці — мінус 3% до виручки.

Виручка та середній чек збільшилися в закладах найбільших міст через зростання цін.

Як змінилися показники за типами бізнесу

Відвідуваність майже всіх типів закладів знизилася у 2024 році у порівнянні із минулим. Найбільше просіли показники у піцерій, фастфуду та ресторанів — на 8% та 7% відповідно. Позитивну динаміку показали суші — зростання на 1%, а відвідуваність закладів, де продають каву з собою, залишилася без змін.

Виручка та середній чек зросли в усіх сегментах закладів внаслідок збільшення цін.

  • Виручка закладів, що спеціалізуються на суші, зросла найбільше — на 16%, середній чек — на 10% з 557 грн до 613 грн.
  • Виручка кав’ярень зросла на 14% до тогорічних показників, середній чек — на 15% з 83 грн до 95 грн.
  • Сегмент кави з собою показав зростання на 13% за виручкою, середній чек збільшився на 15% з 68 грн до 79 грн.
  • Виручка пекарень зросла на 11%, середній чек — на 12% з 67 грн до 75 грн.
  • Кафе показали зростання виручки на 9%, при цьому середній чек збільшився на 16% з 239 грн до 276 грн.
  • Виручка ресторанів зросла на 8%, середній чек — на 18% з 518 грн до 610 грн.
  • Піцерії, бари та фастфуд збільшили виручку на 4%, при цьому середній чек піцерій збільшився на 12% з 261 грн до 293 грн, барів — на 13% з 369 грн до 418 грн, фастфудів — на 13% зі 155 грн до 175 грн.

Очікування vs реальність

54% опитаних рестораторів зазначають, що показники роботи закладів у 2024 році є нижчі за очікувані. В досліджені минулого року таких респондентів було 43%. Тим часом 11% опитаних вважають, що показники навіть перевищили очікування.

Найскладніше рестораторам у 2024 році було наймати та утримувати команди та працювати під час відключень світла. Окрім цього, підприємців турбувала мобілізація персоналу, власна мотивація працювати та перевірки бізнесу.

«2024 був складнішим та тривожнішим. Виклики — безпека та мотивація команди залишитись в індустрії та країні. Ми відкрились в Одесі, Чернівцях, Таллінні та Мюнхені. Про успіх чи не успіх поки що казати рано. Даємо собі час, працюємо, спостерігаємо», — каже Ігор Сухомлин, ресторатор, Mimosa Group.

Рентабельність

Майже половина рестораторів (47%) стикнулися зі зниженням рентабельності бізнесу у 2024 році. 

20% опитаних мали середню рентабельність бізнесу 10-15%, а 21% взагалі не отримували прибуток у 2024 році.

Фудкост та ціни

34% опитаних рестораторів відзначили, що працюють з фудкостом 30-35%. Тільки чверть мала фудкост до 30%.

45% підприємців заявили про збільшення цін на продукти в середньому на 10-20%.

Більшість закладів змінювали ціни на страви протягом 2024 року на понад 10%.

Команда

39% рестораторів змогли зберегти команду у 2024 році у тій же кількості, а 28% навіть залучили нових працівників.

Більшість рестораторів витрачали на зарплатню команді у 2024 році 20-30% від виручки. При цьому 12% опитаних витрачали на зарплатню понад 40% виручки закладу.

×

Через соціальні мережі

або

Через соціальні мережі

або