
Українці ходять у заклади рідше, але платять більше: як змінився ресторанний рахунок
У першому півріччі 2025 року виручка українських закладів харчування зросла на 5% порівняно з минулим роком. Це зростання відбулося завдяки вищим цінам, а не більшій кількості гостей. Про це йдеться у дослідженні української компанії Poster, що автоматизує роботу ресторанів.
Серед міст, які увійшли до дослідження, найбільшу динаміку продемонстрував Львів. Там виручка закладів громадського харчування зросла на 7% порівняно з аналогічним періодом 2024-го. Якщо ж дивитися за форматами, то лідером стали суші-заклади, де зростання виручки сягнуло 9%.
Попри зростання виручки, ресторани по всій країні втратили відвідувачів: у I півріччі 2025 року трафік знизився на 9%. Єдиним сегментом, що втримав рівень минулого року, стали суші-заклади. В інших форматах падіння відвідуваності коливалося від 7% до 16%.
Середній чек у закладах України зріс на 17% і тепер становить 171 грн. Найбільше подорожчали бари (+19%, до 476 грн) та кав’ярні (+18%, до 108 грн). У кафе рахунок зріс до 307 грн (+17%), у ресторанах — до 675 грн (+17%). Середній чек піцерій тепер в середньому 324 грн (+16%), пекарень — 82 грн (+14%), а суші — 670 грн (+12%).
"Цифри показують не те що українці стали їсти більше чи балувати себе частіше, а те, що улюблена кава чи вечеря в ресторані подорожчали: за ті самі замовлення тепер доводиться платити більше", — пояснює CEO та співзасновник Poster Родіон Єрошек.
Дослідження ґрунтується на неперсоналізованій агрегованій статистиці даних продажів Poster. Когорта — 8800 закладів громадського харчування всіх типів зі всіх регіонів України, які працювали протягом всього періоду дослідження.