
«Смакуй з Енеїдою»: музей і фонд МХП презентували автентичну українську кухню
Національний музей народної архітектури та побуту України у партнерстві з БФ «МХП-Громаді» представив проєкт «Старосвітська кухня України», що поєднує гастрономію, культуру й історію. Ідея — через призму кухні показати ідентичність українців XVIII століття.
У фокусі — страва з «Енеїди» Котляревського, зокрема борщ, куліш, галушки, книші, баба-шарпанина. Результатом ініціативи стала ілюстрована книга зі старовинними рецептами (адаптованими для сучасного використання), а також серія відео «Смакуй з Енеїдою» — 12 епізодів з покроковими приготуваннями страв.
Ключові особи проєкту — відомі шеф-кухарі Юрій Грицай та Ірина Рудневська. Їхні образи у відео доповнюють автентичні етнонаряди з приватних колекцій та українських брендів.
Проєкт об’єднав істориків, етнографів, кухарів, митців та кінокоманду. За словами директора БФ «МХП-Громаді» Олександра Пахолюка, фонд уже інвестував понад 82 млн грн у культурні ініціативи з початку повномасштабної війни.
«Ми системно підтримуємо культурні проєкти, бо переконані: саме культура є нашою опорою в найважчі часи. І цей проєкт — не лише про їжу, а про глибоке пізнання себе через смак, історію й символи. Від початку повномасштабної війни ми вже спрямували понад 82 мільйони гривень на підтримку культури — і продовжуємо це робити з вірою в нашу силу», — зазначає Олександр Пахолюк, директор БФ «МХП-Громаді».